Kennismaking met senior begeleiders.

Kennismakingsgesprek als ervaringsdeskundige.

Afgelopen dinsdag heb ik een kennismakingsgesprek gehad met 2 senior begeleiders van verschillende locaties binnen Amarant, als ervaringsdeskundige ADHD/autisme.

Na onszelf kort te hebben voorgesteld aan elkaar, begon ik meteen van wal te steken met de vraag of ik voor mijn blogsite een verslag mocht maken van het gesprek. Gelukkig was iedereen akkoord.

Over mijn website.

Daarna kort wat verteld over de website en wat ik zoal blog over mijn ervaringen met ADHD en autisme en als ervaringsdeskundige.
Ursula voegde er nog aan toe dat Amarant hier inhoudelijk afstand van neemt en dat het puur mijn blog is. Ik vertelde dat ik wel altijd research doe over wat ik blog, naast dat ik mijn eigen ervaringen vertel natuurlijk.

Voor mijn gevoel waren de senior begeleiders onder de indruk erover.

Natuurlijk hebben we het niet alleen over mijn blog gehad.

Ik kon ook vertellen wat ik als ervaringsdeskundige ADHD autisme voor hen, hun cliënten, de omgeving van de cliënten en eventueel ook begeleiding kan betekenen. Ik vertelde dat ik me vooral wil richten op praktische tips en handvatten geven, maar dat een luisterend oor er uiteraard ook bij hoort als ervaringsdeskundige.
Dat ik het niet erg en/of eng vind om voor groepen te staan en plannen heb om ook eerste hulpdiensten zoals politie, brandweer en ambulancemedewerkers, training te geven als ervaringsdeskundige ADHD autisme.

ABC

Daarna vertelde ik dat ik afgestudeerd ben als autisme belevingscircuit trainer en die dus ook mag geven, maar niet als ervaringsdeskundige. Dat ik ook bepaalde elementen ervan wil/ga gebruiken in mijn werk als ervaringsdeskundige ADHD autisme, omdat ik denk dat ervaringen beleven beter blijft hangen bij mensen dan alleen vertellen.

Mijn aanpak.

Toen ik ze vertelde over hoe ik dingen aanpak als ADHDer autist zelf, zoals het in huis hebben van safety food voor als ik overprikkeld ben, en toen ik ze vertelde hoe ik denk dat de omgeving kan helpen bij overprikkeling of stimming, merkten we op dat er driftig werd meegeschreven. Een trots gevoel bekroop me een beetje, dat ik ze meteen al kon helpen.

Ze vroegen ook of ik kon helpen bij casussen, dat is een moeilijk woord voor praktijkvoorbeelden. Daar hadden we nog niet bij stilgestaan dat dat ook kon, maar we waren meteen enthousiast dus gingen we akkoord. Casussen zijn ook makkelijk in te plannen en er hoeft niet altijd een afspraak voor worden ingepland. Wel meteen vermeld dat ik graag zou willen dat er dan duidelijk moet zijn wanneer ze antwoord willen en waar precies wel en niet op etc.

Mijn verhaal.

Er werd ook gevraagd naar mijn verhaal/achtergrond, dus vertelde ik dat ik mijn diagnose ADHD al vanaf 4 jaar heb en autisme vanaf 15, dat het dus voor mij ‘gewoon’ was. Ik ben niet anders gewend, zoals iemand die blind is geboren niet anders weet.

Het acceptatieproces ADHD autisme was in mijn geval dan ook niet zozeer voor mijn ADHD autisme zelf, maar meer de gevolgen ervan die anderen ervaren en/of ik indirect zelf ervaarde zoals; de problemen die ik soms mijn ouders bezorgde, het pestgedrag van anderen etc. Maar eigenlijk nooit mijn ADHD autisme en de dingen die erbij horen. Datzelfde gold voor het tegen dingen aanlopen. Ik had meer moeite met de gevolgen dan de oorzaak; zoals het impulsief iets omver stoten, dan had ik meer moeite met dat kinderen boos werden, dan met mijn impulsiviteit.
Het worstelen in puberteit/tienertijd was dan ook vaker gericht op ’ik wil normaal zijn’, want dan hebben anderen niet zoveel problemen met mij. Ik riep vaak; ‘als er een operatie is die mijn ADHD autisme weghaalt, dan graag!’. Wanneer en hoe dat is overgegaan weet ik eigenlijk niet meer.
Ook heb ik een tijdje gelopen met de impulsieve negatieve gedachten ’ik maak er een eind aan.’ Door het pesten en anders zijn.

We hebben het ook gehad over het voor groepen staan en het 1 op 1 contact.
Hoe het contact verder ging verlopen.

Ik heb echt het gevoel dat ze geïnteresseerd waren en hopelijk komen er interessante opdrachten uit.
Na een half jaar niets te hebben gedaan na mijn diploma als ervaringsdeskundige ADHD autisme, sta ik te popelen om aan de slag te gaan.

Groot compliment als ervaringsdeskundige.

Nog beter werd het, toen ik donderdag hoorde van mijn coach Ursula, dat ze een van de senior begeleiders tegenkwam en die vertelde dat ze meteen met haar collega’s had gedeeld wat ik had verteld (over hoe je hersens bij overprikkeling je energie en functioneren op spaarstand zet om energie te bewaren voor de basisfunctie’s dus je daardoor bv niet kan communiceren of sociaal kan zijn) en het ze aan het denken had gezet. Zo fijn om te horen dat mensen mijn manier van uitleg met metaforen etc verhelderend en behulpzaam vinden en dat ze met mijn verhaal wat kunnen.

Verdere plannen.

In januari heb ik een kennismakingsgesprek als ervaringsdeskundige ADHD autisme met de autisme consulenten van Amarant, ook hiervoor heb ik alweer gave plannen om het een nuttig maar ook leerzaam gesprek te maken voor iedereen en mijn kwaliteiten, werkwijze en doelen als ervaringsdeskundige ADHD autisme duidelijk te maken.

Interesse?!

Voor boekingen van mij en alle andere ervaringsdeskundige binnen het consortium, zie consortium.

About the Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze vind je misschien ook leuk