Signaleringsplan bij overprikkeling

signaleringsplan overprikkeling

Mijn signaleringsplan bij overprikkeling en hoe het werkt:

Het signaleringsplan bestaat uit 5 fases, iedere fase beschrijft hoever ik overprikkelt ben, wat de signalen zijn en hoe te handelen om mij te helpen.

 

Fase 1:

Ontspannen.
Er is eigenlijk niets of niet veel aan de hand.
Huis is een leefbare rommel. Ik ben open, ontspannen en stuurbaar, in staat om cold ToM toe te passen.
Het kan wel zijn dat als in deze fase er ineens veel verandert ik ineens doorschiet aar fase 3 of 4.
Echte interventie is ook niet noodzakelijk, meer een basis grondhouding, die beschreven staat in mijn persoonlijk plan. Open en aansturende vorm van begeleiding, dus mij zelf inzicht laten zien en laten nadenken over dingen, samen bepalen i.p.v het voor mij bepalen.

 

Fase 2:

Hier begint de spanning op te lopen.
Ik heb een meer gesloten houding en geef kortere antwoorden, ben snel geïrriteerd, kan niet meer goed focussen, gehaast in denken en praten, info komt niet binnen of wordt niet verwerkt tot actie, maar nog wel stuurbaar.
Dan is het het beste om niet te veel te vragen aan mij, eerst te levelen, het gesprek aan te gaan, actieplan maken om hoofd leeg te maken en eventueel ook meteen uit voeren indien mogelijk, kleine dingetjes op pakken, maar geen grote taken, pas later samen reflecteren met cold ToM, afremmen indien noodzakelijk.
Dit gedrag vertoon ik om mezelf te beschermen, en te kunnen blijven functioneren/ focussen, maar kost enorm veel energie, waardoor ik sneller mijn reserves aan moet spreken. Reserves die ik trouwens niet kan sturen, helaas, die reserve energie werkt als een stuiterbal, met als gevolg dat ik ook als een stuiterbal ben, mijn aandacht schiet van hot naar her en ik vlieg van de hak op de tak qua praten en taken.

 

Fase 3:

Hier ben ik al overprikkeld.
Dit toont zich door; gesloten houding, kan geen prikkels verdragen, veel herhalen, fel en verdedigend gedrag, geen cold ToM mogelijk. In deze fase zit ik in een overlevingsstand, alles wat ik doe is instinctief en ik kan niet meer dan de basisfuncties, de rest is bijzaak ( sociale interactie, communicatie etc.) ik sluit mezelf af door bv een capuchon op te doen.
Het enige wat helpt is get me out of here! Oftewel, haal me letterlijk en figuurlijk uit de situatie door even naar buiten te gaan bv. Overname is hier ook van belang, omdat ik niet altijd helder en rustig meer kan denken. Laat me ventileren, zo kan ik ordenen. Richt je niet op praktische zaken zoals huishouden. Indien mogelijk samen een oplossing bedenken. Geef me erkenning. Maar vooral niet tegen me in gaan of bagatelliseren of focussen op huishouden o.i.d, iets proberen te laten zien vanuit iemand anders perspectief. Invalbegeleiding laat ik alleen toe als ik ze vertrouw en weet dat ze me al een keer bij fase 2 of 3 hebben meegemaakt en goed hebben geholpen.

 

Fase 4:

Code rood noemen wij dit. Imploderen en afsluiten.
Ik ben stil (ja, mensen dat kan :P), in paniek (of in iedere geval is het zichtbaar) extreem veel blijven hangen en herhalen, in hoge snelle stem met veel uitstoten. Gesloten en gespannen houding en blik, fel en kort af in antwoorden, cynisch reageren en een afkeer voor alles hebben. Consequenties boeien me niet meer. Verder alle bovenstaande van fase 3 maar dan tandje erger.

 

Fase 5:

Herstel.
Ik ben vaak moe en heb migraine, overprikkeling is een strijd tegen mezelf en dat kost bakken vol energie. Ik kan in ieder geval wel weer aangeven wat ik nodig heb en of ik iemand anders hierbij nodig heb.
Kort terugblikken en doorspreken wat the hell just happend. Even checken hoe het gaat en wanneer we hier dieper op in kunnen gaan
Meestal heb ik zo mijn methodes om weer op te laden zoals hardlopen, wandelen etc. Meestal valt hier ook schadeherstel van huishouden etc. onder.
Mijn herstelfase bestaat uit:
Eerst een plan van aanpak maken.
Dan mentale rust: iets doen waar ik energie van krijg en er even tussenuit.
Dan lichamelijke herstel; (vaak schiet het gezonde eten erbij in, omdat dat te veel energie kost.)
Dan schadeherstel om me heen: huishouden weer oppakken, huis opruimen etc.
Afhankelijk van de intensiteit en duur van overprikkelingsfase kan de hersteltijd variëren van een uurtje tot soms zelfs 3 dagen, daarna kan ik weer alles oppakken.

 

doordat alle begeleiding hiervan op de hoogte is en het signaleringsplan ook bij mij op het appartement hangt, weet ik dat , ongeachte wie er ook vd begeleiding is, er altijd op dezelfde manier wordt gehandeld en kan ik erop vertrouwen dat ik op de juiste manier wordt geholpen.

ook op mijn werk, bij mijn moeder en bij mijn coach van school is het signaleringsplan bekend, dit geeft me rust en zekerheid dat ik niet in een verre fase alles zelf nog moet uitleggen, terwijl ik daar niet toe in staat ben

bij geef me de 5 hebben ze hier ook hele handige tips, trucs, handvaten en downloads voor

About the Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze vind je misschien ook leuk