Talent dat boeit, aan de slag als ervaringsdeskundige ADHD & autisme

Talent dat boeit!

Afgelopen dinsdagavond stond ik als ervaringsdeskundige ADHD & autisme en schrijfster op een congres in Eindhoven genaamd; Talent dat boeit, vanwege de nationale dag van autisme.
Ik zal jullie een uitgebreid verslag geven van een stuk van mijn dag en de avond.

Van te voren hebben we alles goed doorgesproken en afspraken gemaakt wat te doen bij overprikkeling, dus de voorbereidingen waren al ver van te voren aan de gang. Zo hebben we posters, folders en flyers gemaakt voor zowel mijn schrijven als mijn werk als ervaringsdeskundige ADHD & autisme om uit te delen.

 

De dag:

Heel de dag rustig aan gedaan, wel wat dingen in huis gedaan en wat boodschappen dat wel, maar vooral energie bewaren voor de avond. Zo rond 14;00 op mijn gemak alle spullen verzameld en ingepakt.

 

De reis:

Ik had rond 16;00-16;30 met Ursula afgesproken in Tilburg, aangezien zij daar al was.
Dus rond 15;30 met de bus vertrokken naar station Breda.

En natuurlijk waren Ollie en Flip ook van de partij als onze mascottes.

Van daar de trein naar Tilburg genomen en rond 16;10 gearriveerd in Tilburg.
Aangezien het congres begon rond 18;00, hebben we in Tilburg alvast ons avondeten genomen.

Het oh zo gezonde frietje met snack, helaas waren de curly fries op.

Daarna rond 17;15 op weg naar Eindhoven.
Onderweg reden we in een stapvoets file, dus wat extra vertraging opgelopen.
In Eindhoven moesten we nog even zoeken hoe en wat en reden we daardoor een stukje verkeerd en moesten we tot de volgende afslag verder rijden om te kunne keren, maar uiteindelijk waren we er toch gekomen.

zoals je kan zien spat het enthousiasme er vanaf bij mij. hahaha.

 

 

De avond:

Aangekomen bij het Fontys gebouw, werden we keurig gewezen naar ons plekje.
Waar we alles op ons gemakje konden klaarzetten voor mij als ervaringsdeskundige ADHD & autisme en schrijfster en vanaf 18;15/18;30 kwamen de eerste bezoekers binnen.

Wat een team zijn wij toch.

 

Even wennen.

De eerste helft verliep voor mij wat stroef, omdat ik nog echt moest wennen en ontdooien, dus nam Ursula vooral het woord en vertelde over mij als ervaringsdeskundige ADHD & autisme en schrijfster. Daarnaast kwam er ook een ander ervaringsdeskundige bijstaan, die ook van Amarant was maar niet vanuit het consortium werkte, dit zorgde voor een ietwat ongemakkelijke situatie, omdat dit niet helemaal ons plan was. De autisme consulent van Amarant en een collega van haar waren ook aanwezig, dus nu weet ik ook met wie ik volgende week dinsdag een kennismakingsgesprek heb en heb ik een gezicht bij wie mijn website en nieuwsbrief volgt.

Even een pauze.

Rond 19;15 waren er sprekers die wat vertelde, dat moment maakte wij gebruik van om even ons terug te trekken.


In de algemene hal even bijgekomen en interessante gesprekken gehad met degene van Hidden disability Sunflower Nederland die daar stond, waar trouwens een leuke samenwerking uit is gekomen.
Ook even met Ursula besproken hoe we het tweede deel zouden doen. Ik was ondertussen al gewend dus besloten we om een wat actieve aanpak te doen en gewoon flyers uit te delen over mij als ervaringsdeskundige ADHD & autisme en schrijfster aan iedereen die voorbij kwam. We bespraken hoe we om zouden gaan met de andere ervaringsdeskundige, mocht hij weer bij ons komen staan, helaas kwam de boodschap niet helemaal aan bij hem, maar hij hield zich wel meer afzijdig, dat scheelde al wel.

En weer vol goede moed verder.

Onze nieuwe aanpak werkte al beter, merkte we snel op. We hebben veel gesprekken over mij als ervaringsdeskundige ADHD & autisme en schrijfster gehad met mensen en folders uit kunnen delen.

Hier doe ik het voor!

Er kwam iemand, een vader van iemand met autisme, naar ons toe en in ons gesprek heb ik hem kunnen uitleggen als ervaringsdeskundige ADHD & autisme dat ‘iedereen is een beetje autistisch’ onzin is. Als dat zo zou zijn, dan hadden mensen met autisme het niet zo zwaar, omdat dan de hele wereld aangepast zou zijn en autismevriendelijk. Ik kon hem duidelijk maken dat er wel degelijk grote verschillen zitten tussen mensen met en zonder autisme, zoals dat hij misschien even een half uurtje tijd nodig heeft om te herstellen van deze avond, maar ik een hele dag nodig kan hebben voor herstel. Ik had het idee, dat na ons gesprek hij meer begrip en kennis had dan ervoor, dus dat was een mooi moment voor mij als ervaringsdeskundige ADHD & autisme.

Wat was er nog meer te doen/te zien?

Verder waren en nog meer standjes aanwezig, zo waren er wat meer standjes van mensen met autisme die hun talent lieten zien van kunst tot het maken van hondenaccessoires, van een aantal stichtingen waren er ook wat kraampjes aanwezig, zoals Autisme Digitaal.

Interessante gesprekken en samenwerkingen.

Zoals ik al eerder vertelde had ik een interessant gesprek met degene van hidden disability Sunflower, we hadden het vooral over het succes van de Sunflower keycord en hoe het mij heeft geholpen, maar ook over dat ze al steeds vaker voor gemeentes gevraagd worden of voor politie. Hij vertelde dat ze zelfs waren uitgenodigd in Wenen voor het VN congres en hadden gesproken tijdens een congres van de Europese Unie.

Opeens popte het idee bij mij op om hem te vragen voor een samenwerking met mij als ervaringsdeskundige ADHD & autisme van AutiPauwer, aangezien ik van plan ben om een quiz te organiseren met prijsvraag en ik nog opzoek was naar prijzen.
Tot mijn verbazing en vreugde reageerde hij meteen enthousiast, dus hier komt nog een leuke samenwerking uit.

Ook met degene die voor Autisme Digitaal er stond, had ik een interessant gesprek, waaruit een samenwerking kan ontstaan tussen mij als ervaringsdeskundige ADHD & autisme voor AutiPauwer en hun.

Sonja Silva was er ook als spreker en met haar bedrijf waar ze merchandise verkoopt met teksten erop zoals Loesje maar dan met neurodivergent/autisme.
Ook daar mijn folders over mij als ervaringsdeskundige ADHD & Autisme voor AutiPauwer en schrijfster achtergelaten en een leuk gesprek gehad met haar, hopelijk komt daar ook iets uit.

En toen was alles alweer voorbij.

Tegen 21;00 liep het congres op zijn einde en vertrokken we weer richting huis.

Eenmaal thuis duurde het nog ruim een uur tot ik weer was gekalmeerd en sliep ik pas tegen 00;00.

Een groot succes en zeker voor herhaling vatbaar!

Al met al een groot succes voor mij persoonlijk, omdat dit voor het eerst was en het een grote stap is voor mij, Maar ook voor AutiPauwer natuurlijk, en voor mij als ervaringsdeskundige ADHD & autisme. Nu is het afwachten hoeveel meer bezoekers het oplevert voor AutiPauwer.
We zijn zeker van plan om dit vaker te doen.

De woensdag erna.

Voor de woensdag erna hadden Ursula en ik afgesproken dat we zouden gaan lunchen bij de Hema. Met een heerlijke lunch op tafel spraken we de dinsdag nog eens door, en ook al waren we in eerste instantie niet van plan om te ‘werken’ kwam van het een het ander en hebben we meteen weer volop plannen gemaakt en dingen besproken voor onze volgende werkoverleg a.s dinsdag.

In de Hema hebben we nog even geshopt en heb ik mijn lang gezochte dagplanner gevonden en Ursula had wat kadotjes gekocht voor een feestje waar ze heen ging.

About the Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze vind je misschien ook leuk