Selectief mutisme bij autisme

Selectief mutisme: spreken is zilver & zwijgen is goud.

Selectief mutisme wat is dat?

Selectief mutisme is het onvermogen om te spreken of moeite hebben met zinnen maken, verlies van woorden en hun betekenis en wordt ook wel spraakangst genoemd. Selectief mutisme is niet omdat mensen het fysiek niet kunnen, de taal niet beheersen, noch omdat het onwil is of verlegenheid.

Selectief mutisme <—> autisme.

Selectief mutisme kan verward worden met autisme en niet iedereen met selectief mutisme heeft autisme of andersom, het zijn twee verschillende diagnoses, waarbij selectief mutisme onder angststoornissen valt en autisme onder ontwikkelingsstoornissen. Toch kan het ook voorkomen bij autisme als symptoom of als Comorbiditeit. Ik ga het hier hebben over selectief mutisme door autisme als symptoom.

Groepen:

Selectief mutisme bij autisme komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, dit komt door het sociale aspect, waar vrouwen vaker druk van ervaren dan mannen. Selectief mutisme, komt vaak voor bij kinderen dan bij volwassenen, als het niet beter wordt tijdens de volwassene jaren of als iemand geheel niet spreekt dan spreekt men van mutisme.

De rede:

Selectief mutisme kan komen door zwaar trauma, een angststoornis of bij autisme vaak door overprikkeling.
Bij overprikkeling/autistische burn-out of vermoeidheid bij autisme schieten de hersenen in besparingsstand, net zoals de accu van je telefoon op besparingsstand schiet als hij onder een bepaald percentage zit, en schakelen alle niet vitale functies tijdelijk uit, waaronder soms dus ook spraak kan vallen.

Hoe lang?

Selectief mutisme kan Bij de een maar een paar tellen of minuten duren, even je stem kwijt zijn, maar bij de ander kan het langere tijd duren of zelfs geheel weg zijn.

‘Gradaties’

Bij Selectief mutisme kan iemand helemaal niet praten tijdelijk of voor langere duur, maar het kan ook met een zachte stem praten zijn. Daarnaast kan het zo zijn dat iemand alleen in bepaalde situaties praat of juist niet praat, bijvoorbeeld dat iemand wel praat in het bijzijn van het directe gezin of bij een bepaalde ouder o.i.d. maar niet als er iemand anders bij is.

Wat helpt niet.

Bij Selectief mutisme helpt druk uitoefenen, via andere praten of er ‘grapjes’ over maken, zoals ben je je tong verloren ofzo? niet, het zorgt alleen maar voor meer druk en spanning.

Therapieën etc.

Over Selectief mutisme/door autisme is nog weinig onderzoek gedaan even als naar de juiste therapieën voor selectieve mutisme door autisme. Veel therapieën die er zijn, zijn gericht op de selectieve mutatie als angststoornis op zichzelf, hoewel het resultaat vaak klein is en langer op zich laat wachten, is wel gebleken dat gedragstherapie bij kinderen met autisme nut heeft.
Bron: Autisme bij kinderen: Signalering, diagnostiek en behandeling – Google Boeken.

 

About the Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze vind je misschien ook leuk