Afvallen

Afvallen

Sinds twee weken ben ik weer op mijn voeding aan het letten.
De weegschaal gaf me weer eens een reality check met 68 kg, terwijl 70 of minder voor mij een gezond gewicht is.

Nu hoef ik niet zozeer op te letten met hoeveel ik eet, want ik eet eigenlijk altijd al weinig en snoep in principe niet veel, behalve bij overprikkeling, dan heb ik veel meer behoefte aan snelle energie ,dus suikers, maar ik ben meer gaan letten op wat ik eet en bv de hoeveelheid beleg op brood o.i.d.

 

Hulpmiddelen

Met behulp van de app myfitnesspall, waarin ik mijn bewegen en wat ik eet neerzet, kan ik precies zien hoeveel ik ergens van binnen krijg en kan ik dus op mijn suikers en vetten letten. Door aan het begin van de dag al mijn voeding in te vullen voor die dag, kan ik dus tijdens mijn dag al bewuste keuzes maken, omdat ik al weet hoeveel vet en suikers ik die dag minimaal binnenkrijg. Door de app te verbinden aan mijn sporthorloge houdt hij mijn bewegen automatisch bij. De aantal calorieën die ik verbrand trekt hij dan van de binnen gekregen calorieën af.

 

Weegdag

Op vrijdag is mijn weeg en meet dag.
Door niet alleen mijn gewicht maar ook mijn buikomvang te meten, kan ik alles beter volgen.
Gewicht kan nogal schommelen per week met verschillende redenen, van vocht vasthouden, tot stoelgang of hormonen etc.
Omvang schommelt vaak wat minder, als ik bv deze week neem, ben ik in gewicht van 77,9 naar 78,3 gegaan maar in cm ben ik nog steeds 88 cm, daaruit kan ik dus halen dat ik nog steeds op de goede weg zit en dat de schommeling aan iets anders kan liggen dan mijn eten.

 

Steun van andere.

Ik krijg van mijn middelste zus vaak via Instagram dingen door met bv gezondere keuzes die je kan maken, zoals een waterijsje vs een magnum. Mijn moeder steunt me hierin ook en helpt me door als ik bij haar ben mij geen/weinig verleidingen voor te schotelen, ook steunt ze me door een luisterend oor te bieden of iets positiefs te zeggen/compliment te geven. De begeleiding helpt me ook door te luisteren en te adviseren. Maar het grote gedeelte moet ik zelf doen. Als het moeilijk gaat hou ik mezelf voor dat ik op de goede weg zit.

 

Beloningen

Kleine beloningen helpen natuurlijk ook, en zo af en toe mezelf toestaan dat ik iets lekkers mag met mate, helpt ook. Mijn beloningen zijn gericht op 2 dingen afvallen en motivatie om vol te houden(een positieve spiegel voor houden). Ik kies er daardoor bewust voor om bv niet alleen een beloning toe te staan als ik afgevallen ben, maar ook als ik bv in moeilijke periodes op mijn keuzes heb kunnen letten of voldoende heb bewogen in een week.

 

Afvallen vs gezond eetpatroon.

Het gaat niet zozeer om het afvallen als wel om het leren van een gezond eetpatroon.
Ik wil dit ook vol kunnen houden als ik mijn streefdoel heb behaald, dus is het aanleren van gezonde keuzes belangrijker dan afvallen op zichzelf.

About the Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze vind je misschien ook leuk