Skivakantie

Wat een weekje, wat een weekje.

 

Weekje skivakantie.

De heenreis verliep gelukkig soepel en zonder problemen.

Maar toen.

De overgang van rust en stilte in het huisje, vanaf het moment dat iedereen terug kwam van skiën, was vaak te veel en zorgde voor behoorlijk wat prikkels.

1 januari gingen we letterlijk en figuurlijk met een knal het nieuwe jaar in.

Door een samenloop van omstandigheden en stress bij iedereen doordat de wasmachine en droger dienst weigerden, liep alles nogal hoog op.
Met uiteindelijk een explosieve meld down en woedeaanval als gevolg, iets wat me tot dan toe nog nooit is overkomen, dat het zover uit de hand liep.

Koude TOM—> cold theory of mind en wijze lessen geleerd.

Na een goed gesprek met verschillende mensen en er rustig op terugkijkend, kon ik mijn wijze lessen eruit halen.

  • Eerst je veilige terugtrek plek afspreken, zodra je ergens bent, zodat dat niet hoeft als het al te laat is en je weet waar je terecht kan.
  • Duidelijk aangeven als een schakel of verandering te snel of te veel is en dat je even de tijd nodig hebt, maar daarna wil helpen.
  • Eventueel deur op slot als je echt met rust gelaten wil worden.
  • Uit de situatie gaan en even wandelen bijvoorbeeld.
  • Signaleringsplan meenemen desnoods.
  • Pick your battle als het gaan om dingen die niet begrepen worden or geminimaliseerd/gebagatelliseerd.
  • Een ander mee laten bewegen kan soms niet alleen door te vertellen, soms moet er ook iets echt duidelijk gemaakt worden door beleving, daar gaan we mee aan de slag.

Masker

De vraag rees, dat men vond dat ik het laatste jaar autistischer ben geworden, zover dat kan natuurlijk, waar dat vandaag kwam.
Na lang nadenken kon ik terugzien dat 2023 een bewogen jaar is geweest. Waar we eerst om het jaar een verre reis maakte en om het andere jaar korte vakanties of vakanties binnen Europa deden, gingen we vorig jaar en een verre lange reis maken en 2x binnen Europa op vakantie, dan ook nog mijn opleiding tot ervaringsdeskundige en de groei in zelfbewustzijn, waardoor ik sneller aan de bel trek i.p.v. de innerlijke strijd aan ga met mezelf en minder maskeer. Dit alles kan bij andere de indruk wekken dat het autisme verergerd of duidelijker is geworden.

Das Deutsche Bhan.

De terugreis was weer volop stress. Wat heb ik een hekel gekregen aan Das Deutsche Bhan, treinen die uitvielen, perronwissels om de haverklap, ren en vlieg werk, niets werd omgeroepen en bijna niemand kon ons helpen. Zelfs mijn keycord kon niet helpen.
Hierdoor heb ik gemerkt dat ik in staat van overprikkeling/snel schakelen etc. ook nog eens me sneller door emoties van andere laat beïnvloeden/meeslepen. Het liefst heb ik dat de ander dan de rust himself is, maar dat is natuurlijk niet eerlijk om te vragen, want bijna niemand kan rustig blijven als er paniek of stress is.
Op het gegeven moment besluit mijn hoofd om alles los te laten en af te wachten, om zo nog meer stress te voorkomen.

verzwaringsdeken.

Volgende keer op skivakantie ga ik zeker mijn verzwaringsdeken meenemen, heb ook meteen een extra aangeschaft zodat ik hem niet hoef te missen als iemand anders hem voor me meeneemt. Ik wil alleen nog op zoek gaan naar een lichtere variant van mijn verzwaringsdeken, zodat ik ook iets heb voor verre reizen. Ik weet dat er een soort swaddellaken is, die diepe druk uitoefent door strak om je lichaam te zitten, dat zou een optie zijn, maar of die dezelfde ervaring geeft als mijn verzwaringsdeken weet ik niet.
Ik hou jullie hierover op de hoogte.
Als iemand nog tips heeft of andere opties, dan hoor ik het graag.

About the Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze vind je misschien ook leuk