Er is er een jarig Overprikkeling bij verjaardag.

Er is er een jarig. Overprikkeling bij verjaardag

Mijn verjaardag zelf. (Overprikkeling bij verjaardag.)

Zoals ik al in een korte blog schreef, ben ik vrijdag 37 geworden, Dat vierde ik gezellig samen met mijn moeder, die super lief had gedacht aan zo min mogelijk prikkels, om zo overprikkeling bij mijn verjaardag te voorkomen, dus hebben we eerst samen gezellig genoten van een kleine borrelplank bij mijn moeder thuis als avondeten, in plaats van uit eten in een druk restaurant.
Toen kwam de grote verrassing, ik ging samen met mama naar de voorstelling van Les Miserable in bij ons in Breda!!! Wat een geweldige voorstelling en wat een geweldig kado van mama! De hoeveelheid prikkels was op het moment zelf nog wel te behappen gelukkig.
Voor de zekerheid rustig aan gedaan overdag en mijn figdet toy meegenomen.
De overprikkeling kwam pas toen ik weer thuis was, ik was zo enthousiast van alles dat ik nog ruim een uur stond na te stuiteren van alles.

Zaterdag Overprikkeling na mijn verjaardag.

Rustig aan gedaan. In de ochtend was ik nog wel moe van alles &  alle overprikkeling bij mijn verjaardag. waren mijn hersens nog bezig met alles aan schikken en ordenen, ook omdat ik vrijdag mams plannen hoorde voor haar verjaardag 2 weken later.
Om mijn hersens rust te geven en de tijd te geven om alle informatie te defragmenteren, zodat er meer ruimte vrij komt, en een nieuwe agenda te maken voor die week, er moest nogal wat geschoven en beter gepland worden voor de eerste week van juli, ben ik gaan fietsen. Na ruim 2 a 3 uurtjes heerlijk gefiets te hebben, hoopte ik dat het defragmenteren was gelukt, maar helaas mijn hersens liepen vast en daardoor kon ik niet meer focussen op bloggen (vandaar nu pas mijn blogje). Moeheid, ongecontroleerde focus en lichte paniek, omdat ik simpele taken niet meer wist, sloegen hard toe. De gedachten dat ik ook nog mijn verjaardag ging vieren zondag met gezin en maandag en dinsdag zou moeten werken, greep me naar de keel. In lichte paniek mijn pber ingelicht, die schoot meteen te hulp en heeft voor mij beslist dat ik maandag(vandaag) vrij ging nemen, om even bij te tanken, dat gaf me al wat meer ademruimte.

Zondag nog een keer Overprikkeling bij mijn verjaardag.

Zondag vierde ik mijn verjaardag met mijn zussen en aanhang en mijn moeder, bij mijn oudste zus thuis. Ik was nog wel behoorlijk vol van de onrust en had moeite met focussen, maar het ging al wet wat beter. Van te voren al met mijn oudste zus afgesproken dat ze mij zou helpen (zie blogje voorbereiding verjaardag). Was alleen de boodschappenlijst vergeten, we zouden samen boodschappen gaan doen.
De borrel ging eigenlijk wel goed vind ik, even wat meer moeite met actie te ondernemen door onzekerheid, maar die ook overwonnen en iedereen van drankjes kunnen voorzien en de borrelplank op tijd weer bijgevuld.
In de avond bleven mama en ik bij mijn oudste zus eten. Toen de vraag kwam wanneer ik wou gaan eten, liep ik weer even vast; hoe moet ik weten hoelang iets duurt? Ik weet niet eens wat we eten, maar ook die stap kunnen zetten. Ondertussen geholpen met opruimen etc. Kreeg ook toen weer een reminder van een afspraak op de zaterdag erna, dus weer mijn planning in mijn hoofd na moeten kijken en moeten schakelen.
De gedachte van die week, die zo bomvol zit met werk, met o.a. woensdag die van 13:00 tm 21:00 vol zit en zondag een lunch met familie, vele sociale afspraken en drukte en daarnaast ook nog de gewone dingen, greep me naar de keel, als die week maar goed gaat, hoe ga ik ervoor zorgen ik overeind blijf.
Toen ik thuis kwam was ik bek af, alleen al van de vele schakelingen.

Maandag en nogmaals Overprikkeling na mijn verjaardag.

Ondanks dat ik veel heb geslapen, toch een uitgeput gevoel.
In mijn hoofd zat een losse planning voor die dag.
Eerst maar eens ontbijten, en de onrust proberen te beteugelen. Na het ontbijt eerst de onrust in huis verminderen en alle afwas weg gewerkt. Toen de onrust in mijn lijf en hoofd: hup lopend naar de Action, ik moest nog wat dingen halen, zo twee vliegen in een klap gedaan en bewogen en even iets ter afleiding gedaan, wat zeg ik 3, ook meteen klein kadotje voor mama kunnen halen. Thuis wel meteen uitgeput, maar, dacht ik, de schoonmaakster is geweest, dus mijn huis ziet er weer netjes uit. Tot mijn grote verbazing was ze niet geweest, ze is blijkbaar een weekje met vakantie, dat was of niet vermeld of ik weer vergeten. Dus nieuwe schakel.
Alle moed bij elkaar verzameld en alle energie gezocht om toch nog even te bloggen.
Hardlopen is nog een vraag voor vanavond en ligt aan de training en mijn energie af.
Of ik morgen weer kan werken, weet ik nog niet, ligt van mijn energie morgen af.

Ik heb mijn les geleerd hieruit:

Dagen zoals deze hebben altijd een stukje vooruit betaling qua energie en daarna ook nog een groot stuk achter betalen, net zoals met facturen, die je soms gedeeltelijk vooraf moet betalen. Dit is zwaar, vooral als het veel in een keer is.

Hoe ik dit in het gevolg ga oplossen?

Ik neem gewoon standaard de dag na mijn verjaardag vrij (als dit een werkdag is uiteraard), daarbij kan ik eens na gaan denken aan andere manieren om mijn verjaardag te vieren, die misschien minder hoge energie kosten vooraf vragen.

Tips tegen Overprikkeling bij verjaardag.

Bij geef me de vijf zijn veel sheet en downloads te vinden voor verjaardagen zonder overprikkeling of met zo min mogelijk overprikkelingen te creëren

  • Verrassingen zijn niet de favoriet van veel neurodivergent personen. Je zou dus ook al bijvoorbeeld van te voren de kadotjes samen kunnen kopen of al eerder geven, zodat de spanning er af is.
  • De verjaardag klein houden en vertrouwd is ook een goed optie, met alleen het gezin bijvoorbeeld en geen gekke dingen of veel dingen zoals slingers ofzo.
  • De verjaardag voorspelbaar maken door picto’s kan ook altijd helpen
  • Rust momenten inbouwen tussen alle drukte door, of een plekje waar iemand even tot rust kan komen, helpt ook vaak.

About the Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze vind je misschien ook leuk