Nog een kijkje in mijn schrijfwerk.

Nog een kijkje in mijn schrijfwerk

Verhaal 1 is eindelijk af, zowel de Nederlandse als de Engelse versie.
Ook de kaft is klaar.
Het enige wat nu nog moet gebeuren is dat ik van beide een e-book en paperback versie moet maken en dat ik beide gereed maak voor de voorbestelling & de (voor)verkoop, maar dat komt pas later, aangezien ik de voorbestelling pas start in augustus, de voorverkoop ergens september en de officiële verkoop pas begint op Halloween. Daarnaast ook nog de promotie ervan voorbereiden
Nog genoeg te doen dus, maar we zijn al lekker op weg.

in een andere blog heb ik al wat meer verteld over de verhalen.

Boek nr 2.

Nu kan ik dus starten aan boek nr2, het enige waar ik tegenaan loop is taakverlamming, ja, zelfs hierbij, en uitstelgedrag.
Al heb ik het verhaal uitgestippeld, inhoudelijk ben ik ff blanco, maar ik heb gelukkig nog tijd genoeg ervoor en voldoende vrije dagen, om eraan te werken. Het schrijven zelf vraagt gelukkig niet veel tijd, als ik eenmaal gestart ben loopt het vanzelf en meestal met een aantal dagen hypefocus lukt het me om in een week een verhaal neer te zetten.

Hoe ga ik te werk als schrijver.

Ik zal een kort kijkje proberen te geven in hoe het in mijn hoofd werkt qua schrijven.
Ideeën stromen bij mij 24-7 binnen en vaak op de meest onmogelijke momenten, zoals onder de douche of als ik bv aan het wandelen ben, vaak lijkt het zo dat juist als ik niet te hard nadenk en met iets lichamelijks bezig ben de knop vanzelf om wordt gezet en de blokkade weg gaat.

Ieder idee dat ik binnen krijg schrijf ik zo kort mogelijk op, zo hoef ik het niet te onthouden.

Het verhaal schrijven.

Dan kies ik een idee uit waar ik verder aan wil werken en werk het verder uit. Ik gebruik voor korte verhaal de safe the cat methode, dat is een schrijftechniek die het verhaal in 17 onderdelen verdeeld. Dat geeft me houvast wat betreft de opbouw van het verhaal, hoewel ik me er niet altijd strikt aan hou.
Ondertussen werk ik ook de hoofdpersonages uit via een character sheet, hierop staan bv de uiterlijke kenmerken, naam, leeftijd, achtergrond info etc. Ditzelfde geld ook voor belangrijke locaties, ook daar heb ik een sheet voor met daarop de kenmerken van de locaties/landschappen etc.

Dan heb ik dus de verhaallijn geschetst, de karakters en locaties uitgewerkt.
Van daar ga ik aan het verhaal beginnen, omdat ik een verhaallijn heb geschetst weet ik vaak al waar het verhaal naar toe gaat en welke tussenstappen er genomen worden, maar het invullen is soms wat lastig.

Scrivener.

Ik gebruik Scrivener als schrijfprogramma, het handige hiervan vind ik dat je ten eerste alles bij elkaar hebt aan informatie die je zojuist hebt uitgewerkt, daarnaast kan je alles eerst als losse fragmenten schijven en het daarna heel simpel in een geheel maken, maar die losse fragmenten kan je ook weer slepen en verzetten, dus ze hoeven niet op volgorde te staan in eerste instantie. Ik hoef dan niet perse in chronologische volgorde te schrijven. Scrivener heeft nog veel meer opties en hulpmiddelen hoor, daar zal ik misschien een andere keer meer over vertellen.

About the Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze vind je misschien ook leuk