Echolalie

Echolalie wat is dat?

Echolalie wat is dat?

Echolalie is het papegaaien van andere, het herhalen van woorden/wat ze hebben gehoord, al dan niet zonder communicatieve functie. Echolalie komt vaak voor bij mensen/kinderen met autisme. Echolalie kan vertraagd zijn, dus pas later herhalen of vrijwel direct herhalen. Hetgeen wat iemand met echolalie herhaalt kan van verschillende bronnen zijn; bv van de radio of wat iemand zegt tegen hun.
Veel kinderen met autisme hebben een taalachterstand, doordat ze later beginnen met praten en moeite hebben met communiceren, echolalie is daaraan verbonden.

Directe echolalie.

Bij directe echolalie is het vooral om het auditieve, korte termijn geheugen vlak. Doordat iemand met autisme soms vertraagd dingen verwerkt, kan het herhalen van dingen helpen bij het verwerken. Mensen met bv ADHD reageren met hè wat zei je, direct nadat je iets vraagt of zegt, ook al hebben ze het wel gehoord of begrepen, maar dit geeft ze extra verwerkingstijd voor de vraag. en het antwoord.

Vertraagde echolalie

Bij vertraagde echolalie is dit niet het geval, dan gaat het om het auditieve lange termijn geheugen, uitgestelde echolalie gaat ook vaak om langere stukken teksten en niet alleen om stukken tekst uit gesprekken maar ook van bv de radio of tv. Bij vertraagde echolalie is het niet altijd duidelijk of het een communicatieve functie heeft of niet.

Voor meer info zie: Spelontwikkeling bij kinderen met autisme

About the Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze vind je misschien ook leuk