Comorbiditeit

ADHD en/of autisme staan zelden op zichzelf, veel vaker komt het voor dat er daarnaast nog andere beperkingen lichamelijk/cognitief of emotioneel zijn. Dat noemen ze comorbiditeit met een moeilijk woord.
Dit zie je ook vaak bij bijvoorbeeld Down Syndroom, veel mensen met Down hebben ook bijvoorbeeld dat ze slecht ziend of slecht horend zijn.

Vaak komt het omdat beide beperkingen in hetzelfde gebied zitten of eenzelfde soort beperking zijn, zoals reuma en Crohn bijvoorbeeld, die komen vaker samen voor, omdat het beide een ontstekingsziekte zijn. Soms komt het doordat de een het gevolg is van het ander, zoals spierafbraak een gevolg kan zijn van een beenbreuk. Of komt het door medische oorzaak, zoals bijwerkingen van medicijnen. ADHD en autisme komen bijvoorbeeld vaak voor met andere psychische stoornissen of leerstoornissen zoals dyslexie of NLD, omdat ze in hetzelfde gebied zitten in de hersens. Leerstoornissen kunnen dan wel weer losstaand van andere beperkingen voorkomen.

Soms kan het zijn dat daardoor een verkeerde diagnose ontstaat of een bepaalde diagnose niet kan worden gesteld, omdat de symptomen te veel overeen komen met meerdere stoornissen. Dit kan voor problemen zorgen, zoals verkeerde behandeling of helemaal geen behandeling.

Soms kan een comorbiditeit de andere beperking tegenwerken, zo zijn ADHD en autisme twee tegenpolen, waarbij ADHD juist niets met regels en regelmaat heeft, heeft autisme dat juist nodig.

About the Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze vind je misschien ook leuk