Draagkracht vs draaglast

De balans van energie.

Draaglast vs draagkracht.

Wat is dat draaglast en draagkracht?
Heel simpel uitgelegd is draagkracht hetgeen wat je kan dragen aan last & draaglast hetgeen wat je te dragen hebt/krijgt aan last. Dat kan bv bestaan uit taken/opdrachten op een dag of flexibiliteit, emotioneel, fysiek of mentaal.

Voor mensen met ADHD/autisme e.a. neurodivergent personen ligt de balans tussen wat ze aankunnen en wat ze te verdragen krijgen vaak gevoeliger dan voor neurotypische mensen, omdat ze minder flexibel kunnen zijn in hun denken en schakelen tussen taken/opdrachten etc.

 

Vergelijking trekken:

Veelal wordt het uitgelegd door middel van de spoontheory of lepeltheorie wat draaglast & draagkracht inhoud en hoe het voor mensen met autisme/ADHD maar ook voor mensen met bv een spierziekte of bv reuma of andere lichamelijk ziekte werkt.

Omgaan met jezelf en met anderen | Wat is de lepeltheorie? | Reuma.nl 

Ikzelf vergelijk het vaker met hoe het financiële systeem werkt:

Stel je krijgt iedere dag 15 euro leefgeld en daar moet je alles mee doen/van kopen voor die dag. Sommige dingen zijn duur andere weer niet.

  • Alle taken en opdrachten kosten geld; van het opstaan t/m de boodschappen doen. Grote taken, taken met veel prikkels of onverwachte taken/veranderingen/onduidelijkheden kosten veel geld. Kleine taken en standaard, dagelijkse taken kosten minder geld.
  • Als je meer uitgeeft dan dat je hebt, dan sta je in de min
  • Af en toe kan je iets toegestopt worden, door een pauze in te lassen bv of iets te doen wat je leuk vind/energie van krijgt.
  • Sparen kan, maar alleen maar per dag, dus opsparen voor de volgende dag gaat helaas niet, of niet altijd.
  • Lenen kan, dan vraag je hulp van andere om bv te ontprikkelen of rust/duidelijkheid te creëren, en krijg je even geld van een ander om weer verder te kunnen.
  • Ook kan je lenen bij de bank natuurlijk. Alleen heb je dan geen controle over hoeveel geld je krijgt, het zijn vaak grote bedragen en je kan niet wisselen. Zo kan je in een keer 50 euro in briefgeld krijgen, ook al heb je maar 10 euro nodig. Wisselen is lastig, dus moet je vaak ineen keer die 50 euro uitgeven. Daarnaast kost overmaken van geld tijd dus heb je niet meteen beschikking over het geld. In de tussentijd gaat alles gewoon door, dus je schuld wordt steeds groter/je komt steeds verder in de min te staan.
  • Daarnaast kan er rente op bepaalde dingen staan. Zolang een taak/opdracht/gebeurtenis of mapje in mijn hoofd open blijft staan, betaal ik er rente over.
  • Ik krijg ook facturen binnen, daarvan moet ik vaak ene gedeelte al vooraf betalen en een gedeelte achter. Bij bijvoorbeeld grote gebeurtenissen die spannend zijn en in een tijdsbestek van een maand vallen, zoals vakantie’s of feestdagen. Daarvoor betaal ik vooraf al een bepaald bedrag als voorschot voor bijvoorbeeld de spanning die iets meebrengt. Achteraf betaal ik dan de rest van het bedrag aan bijvoorbeeld ontlading of overprikkeling.
  • Als er veel tegelijkertijd gebeurt/binnenkomt, gebeurt het vaak dat ik het overzicht kwijt raak aan alle rekeningen en facturen die er liggen en wat er eerst betaald moet worden.

Draaglast is dan alle credit –> alle dingen die energie kosten.
Draagkracht is dan alle debet –> alle dingen die je energie geven.
Zo kan je dus eigenlijk een balans maken met wat er binnenkomt en uitgaat aan energie, net zoals dat je een balans maakt met je inkomsten en uitgave.
Als je geluk hebt kan je zelfs een begroting maken van je verwachtte inkomsten en uitgave, zo kan ik per dag ook een begroting maken van mijn energie, in de hoop dat er niet veel verandert.

Geef me de 5 heeft veel handige tips om je balans van draaglast en draagkracht stabiel te houden.

About the Author

Eén gedachte over “Draagkracht vs draaglast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze vind je misschien ook leuk