Vooroordelen en stereotype autisme binnen de wetenschappelijke wereld

Vooroordelen over en stereotype van autisme binnen de wetenschappelijke wereld.

Stereotype en vooroordelen zelfs in wetenschappelijke onderzoeken naar en over autisme.

Naar mijn mening heersen de stereotype en vooroordelen over autisme nog steeds helaas, zelfs binnen de wetenschappelijke wereld.
Ik zal uitleggen waarom en mijn mening onderbouwen met bewijs.

Het NAR, nationaal autisme register.

Allereerst het NAR probeert autisme in de praktijk in kaart te brengen, door middel van een vragenlijst, hartstikke goed natuurlijk.

Maar…….

Een groot deel van de vragen, in dit onderzoek over autisme, die dit jaar erin zaten creëerde op z’n minst opgetrokken wenkbrauwen en/of een keiharde schaterlach van mij, de formulering hiervan was op z’n minst merkwaardig te noemen en gaven mij het gevoel van stereotype of vooroordelen over autisme.
Zo werd er, waarschijnlijk met het doel om te weten te komen hoe jij over je autisme denkt, bijvoorbeeld gevraagd of ik blij was met mijn autisme, of autisme me een goed gevoel gaf. En er werden vragen gesteld over autisme die enorm stereotype overkwamen, zoals ik wordt gefascineerd door jaartallen en data, waarschijnlijk om juist te onderzoeken of het stereotype over autisme klopt of niet. Moet hierbij wel bij vermelden dat ik aan moest geven in hoeverre ik het hiermee eens was/ dit ook voor mij gold. Maar toch alle bij elkaar gaf deze vragenlijst mij het gevoel van stereotype of vooroordelen over autisme.

Onderzoek naar gezichtskenmerken bij mensen met autisme.

Ergens vorig jaar werd er een onderzoek gedaan in Amerika of mensen met autisme bepaalde gezichtskenmerken hebben waar je het aan kan herkennen, zoals bij mensen met down syndroom. Ook hierin sprak duidelijk het gevoel van stereotype of vooroordelen over autisme.

Het onderzoek werd gedaan onder blanke jongens van 4 t/m 12 jaar met autisme en zonder autisme.
Naar mijn mening geeft dat een totaal vertekend beeld van autisme en gaven mij het gevoel van stereotype of vooroordelen over autisme, waarom.
Ten eerste; iedereen weet dat mensen van bv Afrikaanse of Aziatische afkomst een andere botstructuur hebben in het gezicht.
Daarnaast; iedereen weet dat je gezicht het meeste verandert in die leeftijdsfase, omdat je groeit.
En als laatste; vrouwen zijn niet meegenomen.
Mijn vraag is en blijft dan ook, waarom er voor deze doelgroep is gekozen, als al het bovenstaande algemene kennis is? En daarbij alsof autisme alleen voorkomt bij blanke jongens tussen de 4 & 12 jaar.

Zo zijn er nog veel meer dingen op te noemen hierover.

Cijfers over autisme zijn algemeen alleen bekend over hoeveel kinderen/jongeren/adolescenten met autisme er zijn in Nederland, dus de cijfers zijn niet kloppend, want die kinderen met autisme worden volwassenen en die zijn niet meegeteld.

Mijn kijk hierop.

Ik baal er als persoon met autisme en als ervaringsdeskundige autisme/adhd van dat dit nog steeds gebeurt/voorkomt en helemaal binnen de wetenschappelijke wereld. Zo blijven het beeld van stereotype of vooroordelen over autisme bestaan.

Als ervaringsdeskundige autisme/adhd zet ik me zoveel mogelijk in om vooroordelen en stereotype over autisme te bestrijden door bewustwording.
Zo heb ik naar NAR een mailtje gestuurd hierover en ze er op gewezen dat, hoewel ik hun doelstelling kan begrijpen, de vraagstelling/formuleren toch echt anders kan of het doel van de vragen duidelijker moet zijn.

About the Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze vind je misschien ook leuk