tegenpolen & balanceren

Tegenpolen.

Ik heb de twee meest tegenpolen van beperkingen namelijk: Adhd & autisme.

Dat zorgt enerzijds ervoor dat ze elkaar vaak uitbalanceren. Maar het kan ook een totaal vertekenend beeld geven van beide beperkingen, omdat dingen waar veel mensen met alleen adhd of alleen autisme veel meer van last hebben dan als je beide hebt.
Het kan elkaar ook tegenspreken, de ahder in mij kan ineens spontaan en impulsief iets bedenken, waardoor de autist in paniek raakt of de autist kan ineens iets niet meer willen terwijl de adhder nog enthousiast is.

De adhder is oplossing gericht en flexibeler in het denken, wat het starre denken van de autist kan uitbalanceren. Het hekel hebben aan onverwachte dingen van de autist zorgt er weer voor dat ook al bedenkt de adher iets spontaans, het eerst wel goed wordt uitgezocht voor ik ergens aan begin.

Maar ook bijvoorbeeld;

Mensen met autisme hebben 9 vd 10 x een preoccupatie, wat een moeilijk woord is voor een sterke speciale interesse, en het onderwerp van de speciale interesse verandert 9 vd 10 keer niet in de loop der jaren, de adhder kan zich ook ergens op hyperfixeren, maar die hyper fixatie wisselt vaak van onderwerp en duurt vaak korter. Waardoor mijn preoccupatie ook nogal eens kan wisselen, hoewel hij al sinds circa 2018/2019 stabiel en hetzelfde is bij mij.
Of dat ik tussendoor me ergens kort op hyperfixeer.

Er zijn ook veel overlappingen in dingen waar ik tegenaan loop zoals; moeite hebben met executieve functies en emotie regulatie. Al heeft de emotieregulatie van adhd voor mijn idee een andere oorzaak dan bij autisme. Bij adhd komt het door impulsief en hyperactief zijn dus ook in reageren en emotie beheersen, waarbij het bij autisme komt door gebrek aan theorie of mind.

About the Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze vind je misschien ook leuk